AIDA Affirmative Integrated Energy Design Action
Learn more about AIDA's main results
EnglishFrenchGermanSpanishCatalonGreekItalianHungarian

Főbb eredmények

Az AIDA projekt az építész szakma képviselőinek illetve Európa-szerte a helyi önkormányzatoknak nyújtott támogatást a közel nulla nettó energiájú épületek tervezésében

A jelenleg már álló és ez által iránymutató épületek és beruházások népszerűsítése az európai önkormányzatok valamint az építész szakma körében kifogástalanul sikerült. A projekt során 86 épületlátogatás során több mint 3200 érdeklődő látogatott el a 7 partnerországban az ott megvalósult nZEB-hez. A projekt ezen felül 28 helyi önkormányzat számára nyújtott szakmai segítséget az integrált energetikai tervezés módszerében megvalósíthatósági tanulmányok illetve tenderek készítésével. További 26 önkormányzat számára segítettünk olyan útitervek kidolgozásában (például a Fenntartható Energiagazdálkodási Akció tervek (SEAP) részeként), melyek a közel nulla nettó energiájú épületek településen belüli minél korábbi és szélesebb körű elterjedését célozzák, Számos építész szakembert, önkormányzati képviselőt és döntéshozót sikerült a kiterjed disszeminációs tevékenységgel megszólítani és informálni. Fontos megjegyezni, hogy a projekt folyamán több mint 1600 építész próbálta ki, vagy használta a felkínált online elérhető IED programokat. Az AIDA webes kommunikációja is kimondottan sikeresnek mondható, hiszen több mint 10.000 érdeklődőhöz sikerült eljuttatni a projekt üzenetét és céljait a honlapon illetve a különféle közösségi média csatornákon (Facebook, Twitter).

Az AIDA eredményei összességében hozzájárultak a közel nulla nettó energiájú épületek számának (új illetve felújított egyaránt) növekedéséhez Európában. Összességében 71,6 millió Eurónyi beruházásról született döntés illetve indult meg a közel nulla nettó energiájú épületek kivitelezése az AIDA-partner önkormányzatoknál, melynek következtében 171 toe/év (2GWh/év) megújuló energia termelése, 486 toe/év (5,6 GWh/év) primer energia megtakarítása illetve 1482 tonna CO2 ekvivalens kibocsátás csökkenése valósult meg.

A projekt záró jelentése, melynek címe “Bringing nearly zero-energy buildings to the public”, angol nyelven nyújt további információkat és részleteket a projekt tevékenységeiről ileltve az elért eredményekről. A jelentés, sok egyéb szabadon hozzáférhető dokumentummal együtt letölthető a honlap Letöltések menü pontjában.

Jó olvasást kívánunk!

Download the final publishable report